Ingrediënten:
- 1 halve soepkip (ongeveer anderhalve kilo)
- 500 gr Gesneden prei (grof)
- 500 gr Gesneden winterwortel (grof)
- 250 gr Uien, met schil en al, gewassen en in stukken
- 3 Stengels bleekselderij
- 1 Takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 4 tot 5 liter water
- 3 bouillonblokjes (gebruik hiervoor natriumarme blokjes)
- 2 Theelepels witte peper uit de molen
- 1 Theelepel foelie
Bereiding:
Soepkip bevat veel vet.
Zet de soepkip in een braadslee in een hete oven totdat hij bruin is.
Het vet is gesmolten, dat scheelt straks weer bij het ontvetten van de bouillon.
Snij de winterpeen, de prei en de ui in grove stukken en doe ze samen met de soepkip
en de kruiden in een grote soeppan, de soepkip en doe er 4 a 5 liter water bij.
Breng dit tot tegen de kook aan, schuim de bouillon af als nodig
en zet het vuur laag.
Laat dit nu een uur of 3 op laag vuur trekken, en zeef de bouillon.
Gebruik de bouillon gelijk of vries hem in.
Het kippenvlees is goed te gebruiken in salades of voor de pindasoep.
Eet smakelijk.