Soto Ajam – Indonesische Maaltijd soep

Voor 1 grote pan soep, ongeveer 4 personen

500 gr Kippendijen
2 Sjalotten
3 Teentjes knoflook
1 Rode peper
3 cm Verse gember
1 tl Komijn
1 Halve tl Trassi (garnalenpasta)
1 tl Laos
1 tl Kurkuma
1 tl Gedroogde koriander
1,5 liter Kippen Bouillon
1 stengel citroengras
Peper en zout
Olie om te bakken

Voor de garnering:

75 gr Witte rijst
50 gr Rijstnoedels
50 gr Taugé
2 Bosui
Half bosje verse peterselie
4 Gekookte eieren
Gebakken uitjes
Sap van limoen
Sambal

Bereiding:

Schil de ui en maak de knoflook en rode peper schoon.
Schil de gember.

Doe de ui, knoflook, peper en gember in de keukenmachine en voeg de trassi, komijn, laos, kurkuma en gedroogde koriander toe.
Maal tot een kruidenmengsel.

Verwarm een scheutje olie in de grote soeppan en voeg hier het kruidenmengsel aan toe.
Bak even mee en leg de kippendijen in de pan.
Schep om en schenk 1,5 liter kippenbouillon erbij.
Breng aan de kook.
Kneus de stengel citroengras met een mes en leg deze in de soeppan.

Zet intussen twee pannetjes water op, 1 voor de rijst en 1 voor de eieren.
Kook de rijst volgens de verpakking gaar en de eieren in zo’n 8 minuten hard.
Doe de rijstnoedels in een schaaltje en giet hier kokend water overheen, laat zo’n 3 tot 4 minuten staan.

Laat de bouillon en kip voor de soto ajam zo’n 30 minuten koken, tot de kip gaar is.
Verwijder de stengel citroengras.
Haal de kippendijen dan uit de pan en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar zodat het dunne reepjes worden.

Giet de bouillon met het kruidenmengsel door een zeefje en vang dit op in een schaal.
Schenk dan de gezeefde bouillon terug in de pan en voeg de kip weer toe.
Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper.

Giet de rijst af en pel de eieren, halveer deze.
Snij de bosui in ringen en was de taugé.

Schep nu in elke kom eerst een flinke lepel rijst en schenk daar de bouillon met kip overheen.
Vervolgens ga je de Indonesische kippensoep afmaken met mihoen, bosui, de eieren, wat blaadjes verse peterselie, taugé en gebakken uitjes.
Voeg naar smaak nog een druppel limoensap toe en serveer er wat sambal bij.

Eet smakelijk!!!

Bron: www.mindyourfeed.nl